Uit eerder onderzoek door reisverzekering.nl bleek al dat veel Nederlanders teveel betalen voor hun reisverzekering. Nu komt naar voren dat nog erg veel mensen onnodig dubbel verzekerd te zijn. Grootste oorzaak van de dubbele verzekering is dat men nadat de verzekering ooit is afgesloten er daarna niet meer naar omkijkt. Dat zal ook een reden zijn waarom mensen niet snel geneigd zijn over te stappen. Terwijl het op jaarbasis tot wel wat honderden euro’s kan schelen als de consument wat kritischer zou kijken naar de verzekeringen. Zo kan er veel geld bespaard worden op de reisverzekering, omdat de basiszorgverzekering (en eventueel aanvullende zorgverzekering) al veel medische kosten dekt. Of andersom natuurlijk.
Dubbel verzekerd?
Bij dubbelverzekering wordt dezelfde schade door meer dan één verzekering gedekt. Volgens de Nederlandse wet mag een verzekerde echter niet financieel beter worden van een verzekering. Dat betekent dat je dezelfde schade niet bij verschillende verzekeringen mag claimen. Het is dan ook niet wettelijk verboden om dubbel verzekerd te zijn, maar natuurlijk wel zonde, omdat je premie betaalt voor een verzekering waarop je eigenlijk niets claimt.
Dure zorg
Simpel gezegd is dubbel verzekerd dus gewoon dubbel premie betalen. De dekkingen van de verschillende verzekeringen overlappen elkaar. Zo zijn bij een reisverzekering de geneeskundige kosten mee verzekerd, maar dat geld ook bij een basiszorgverzekering, die standaard de medische kosten dekt tot Nederlandse tarieven. Sophie van der Zee van Reisverzekering.nl legt uit: “Ga je dus op vakantie naar het buitenland en beland je daar in het ziekenhuis of heb je andere zorg nodig, dan vergoedt de basiszorgverzekering maximaal 100% van het Nederlandse tarief, en hoef je medische kosten in het buitenland niet nog eens aanvullend te verzekeren in een reisverzekering. Maar ga je naar landen als Australië, een Skandinavisch land, Zwitserland of de Verenigde Staten, waar de medische kosten veel duurder zijn dan Nederland, dan wordt wèl weer aangeraden om medische kosten in je reisverzekering te dekken. Dat kan dus per land verschillen.” Het moet in bovenstaande gevallen wel gaan om spoedeisende hulp.
Extra risico
Wanneer je op een vakantie gaat waarbij je extra risico loopt, bijvoorbeeld op wintersport of duikvakantie, valt dit vaak niet onder de standaard dekking van een reisverzekering. Wanneer je dus op een dergelijke vakantie gaat, doe je er verstandig aan nog een wintersport/watersport dekking afsluiten, aldus reisverzekering.nl.
Andere dubbele verzekeringen
Volgens Van der Zee blijkt dat mensen ook vaak dubbel verzekerd te zijn omdat ze een uitgebreide buitenshuisverzekering hebben afgesloten voor spullen, die ook worden gedekt door een reisverzekering wanneer je je buitenshuis begeeft. “Bij een reisverzekering kun je er vaak voor kiezen om ook pechhulp te verzekeren, maar let op: bij sommige autoverzekeringen is die dekking al ingebrepen. Daarnaast wordt ook diefstal- en schade nog wel eens onnodig dubbel verzekerd”.
Kritisch kijken
Daarom is het verstandig om bij het afsluiten van je verzekeringen eens even kritisch te bekijken wat je nu echt nodig hebt. Zo kun je voorkomen dat je dubbel verzekerd bent. Kijk daarom ook zeker niet alleen naar de kosten, maar lees ook goed de voorwaarden.
Reisverterkpunt.nl
Eerder gaven wij al een aantal tips voor je reisverzekering. Zie deze pagina om dit item te bekijken.